Milenneha (szemcsavarás)

A "milenneha" egy olyan módszer amivel a különböző módon felfűzött gyöngyszalagokat készrefűzöm. A lényege, hogy a felfűzött szalagot visszafelé bizonyos szemeknél összefűzöm, de a fűzésiránnyal ellentétes irányban és ezáltal megcsavarodik a szalag (1. kép). Így rögzítve a szemeket nagyon szép spirálokat, hurkákat, vagy fodrokat lehet készíteni amint a képeken is láthatók.

A módszer fantázianeve onnan adódik, hogy minden egyes ilyen próbálkozásomnál mikor kisérleteztem az első gondolatom az volt  hogy MI LENNE HA így is, ezzel a mintával is kipróbálnám, úgy hogy mutat milyen lesz?

Az első milenneha darabom úgy 3-4 évvel ezelőtt készült, természetesen akkor még nem volt  milenneha, csak 1 ötlet, az is olyan féligmeddig véletlen és persze befejezetlen, mert  kissé pepecselősnek találtam a készítését (kicsit hasonlít a gyöngyhorgoláshoz). A múlt év nyarán vettem ismét a kezembe és végre be is fejeztem az elő darabot (2.kép). Még ekkor sem létezett a milenneha csak  pár hónappal később, amikor tudatosan kezdtem ezzel a módszerrel foglalkozni és alakultak ki többek közt a DNS-spirál karkötők, láncok (3 - 4.  kép), hullámos gyöngyhurka karkötők (5. kép) és az ogalalához hasonló fodorminta és orsós csavar (6. kép)

Az utolsó, a 7. képen lévők a vegyes csalamádé és némelyik igencsak cifrán készült, és újból ki kell  majd találnom, hogy is fűztem anno.

 

              

              

 

A DNS spirálok úgy alakulnak ki, hogy a visszafelé fűzésnél, a szemek közé a szemközti oldalon felfűzött szemszámot füzöm fel ide is (1. kép)

A fodrok ill az orsós minta úgy alakul ki, hogy nem teszek ill. kevesebb számú gyöngyöt teszek a csavart szemek közé, mint amennyi a szemközti oldalon lett felfűzve. 

 

 

Oldalmenü
Naptár